معرفی، روش نگهداری و تکثیر گیاه آپارتمانی کراسولا
کراسولا یا گیاه یشم مانند کاکتوس ها جزو گیاهان آپارتمانی مقاوم و با نگهداری آسان هستند و انتخاب مناسبی برای افراد کم تجربه و پر مشغله می باشند. گیاه کراسولا را می توان با هرس منظم و قاعده خاص به بونسای تبدیل کرد.
به طور کلی، گیاهان یشم به دلیل مقاومت و نگهداری آسان بسیار محبوب هستند و به میزان زیادی در دکوراسیون منازل و دفاتر کار مورد استفاده قرار می گیرند. این گیاه آپارتمانی دارای تنه و برگ های آبدار و گوشتی است و جزو گیاهان کند رشد می باشد. گلدهی آن ها در منازل و دفاتر کار امری نادر است اما اگر شرایط نگهداری از آن ها مساعد باشد، خوشه هایی از گل های ستاره ای شکل سفید یا متمایل به صورتی تولید می کنند.
چرا ساقه و برگ های کراسولا یا گیاه یشم قرمز می شود؟
گاهی اوقات ممکن است رنگ ساقه و برگ های کراسولا یا گیاه یشم شروع به قرمز شدن کند و این سوال پیش بیاید که چرا برگ گیاه زیبای کراسولا قرمز می شود و راهکار رفع آن چیست؟
لازم به ذکر است که قرمز شدن ساقه و برگ های گیاه یشم دال بر آسیب به گیاه نمی باشد. اگر متوجه شدید که کراسولای شما شروع به قرمز شدن می کند باید با دقت به تغییراتی که در محیط و شرایط نگهداری از گیاه رخ داده است، توجه نمایید و موارد زیر را بررسی کنید:
۱- ممکن است گیاه شما به میزان زیادی نور خورشید را دریافت می کند و اگر این مورد وجود دارد حتما گیاه را به مکان کم نورتری منتقل کنید و به خاطر داشته یاشید که کراسولاها به نور روشن و غیر مستقیم خورشید نیاز دارند.
۲- تغییرات ناگهانی دما و قرار گرفتن در معرض دماهای بسیار سرد یا گرم می تواند سبب تمایل رنگ گیاه به سمت قرمز شود بنابراین، از این امر به شدت اجتناب کنید زیرا علاوه بر تغییر رنگ، سبب آسیب جدی به گیاه خواهید شد.
۳- کاهش یا افزایش و عدم تعدیل و تنظیم آبیاری که سبب تغییر رنگ کراسولا از رنگ سبز تیره به رنگ قرمز می شود.
۴- عدم تغذیه و کوددهی مناسب نیز سبب تمایل رنگ برگ ها و ساقه ها به سمت قرمز می شود.
اگر ساقه و برگ های گیاه یشم شما به رنگ قرمز متمایل می شود اما همچنان سالم به نظر می رسد و به خوبی رشد می کند اصلا نگران نباشید زیرا گیاه دارد برای بقای خود در محیط تلاش می کند.
ذکر این نکته نیز ضروری است که برخی از ارقام کراسولا به طور طبیعی دارای برگ های قرمز رنگ هستند.
گیاه یشم به دلیل ذخیره آب در ساقه و برگ های خود به آبیاری زیاد بسیار حساس است و دچار پوسیدگی ریشه، ساقه و طوقه خواهد شد. بنابراین، از آبیاری زیاد این گیاه به شدت اجتناب کنید.
به خاطر داشته باشید که حتما از آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده برای آبیاری گیاهان استفاده کنید زیرا آب تصفیه نشده دارای املاح است و املاح سبب شوری خاک و عدم جذب مواد غذایی خواهند شد و به گیاه آسیب می زنند.
لطفا از اسپری آب روی برگ ها و ساقه های گیاه یشم به شدت اجتناب کنید زیرا این امر سبب پوسیدگی و در نهایت از بین رفتن گیاه خواهد شد.
دمای بهینه برای رشد کراسولاها
بهترین دما برای رشد این گیاهان ۳۵-۲۰ درجه سانتیگراد است و اگر دما بیشتر از ۳۸ درجه سانتیگراد و کمتر از ۷ درجه سانتیگراد باشد، آسیب جدی به گیاه وارد خواهد آمد.
تکثیر
تکثیر کراسولاها بسیار ساده و از طریق قلمه ساقه و قلمه برگ است. ریشه دهی قلمه ها بین یک و نیم تا دو ماه طول می کشد.
آفات و بیماری ها
یکی از آفات مهم کراسولا، کنه های تار عنکبوتی هستند و این آفات با تغذیه از شیره گیاهی و تنیدن تار که سبب تجمع گرد و غبار روی برگ و عدم فتوسنتز می شود باعث آسیب جدی به گیاه می گردند. اگر برگ ها بد شکل شدند و لکه های قرمز ریزی روی برگ ها و ساقه ها ظاهر شدند به احتمال خیلی زیاد مشکل کنه تار عنکبوتی وجود دارد.
کنه های تار عنکبوتی دارای قدرت تولیدمثل بسیار بالایی هستند و در صورت عدم کنترل، آسیب جدی به گیاه وارد خواهند کرد. بنابراین، با مشاهده اولین کنه ها با استفاده از یک کنه کش مناسب برای کنترل آن ها اقدام نمایید.
چه زمانی باید نگران قرمز شدن گیاه یشم خود باشیم؟
همانطور که ذکر گردید اگر کراسولای شما سالم به نظر می رسد اما رنگ آن متمایل به قرمز است اصلا جای نگرانی نیست. اگر مشکل کنه تار عنکبوتی وجود داشته و برطرف گردیده و همچنان مشکل قرمزی برگ ها و ساقه ها وجود داشت باید مواردی نظیر آبیاری را بررسی کرد زیرا آبیاری بسیار کم باعث ایجاد رنگ قرمز در برگ ها می شود، گرچه این گیاهان بومی مناطق خشک و گرمسیری هستند اما کاهش بیش از حد آبیاری سبب قرمز شدن ساقه و برگ های آن ها می شود.
براق شدن و چروکیده شدن برگ های گیاه یشم نیز نشانه کم آبی است و اگر گیاه مدت زمان طولانی در این حالت باقی بماند برگ ها دچار ریزش شده و شاخه ها شروع به خشک شدن و از بین رفتن خواهند کرد.
بنابراین، با توجه به موارد بالا به اهمیت تعدیل و تنظیم آبیاری در این گیاهان زیبا پی بردید و از این به بعد مراقب آبیاری گیاهان خود باشید.
انواع کراسولا
کراسولا خرفه ای یا گیاه یشم
کراسولا خرفه ای یا کراسولا یشم یکی از گیاهان محبوب آپارتمانی است. کراسولا خرفه ای را به راحتی و با هرس کردن می توان به شکل بونسای درآورد. کراسولا یشم یک گیاه گوشتی است و دارای برگ های ضخیم و براق به رنگ سبز یشمی است. این گیاه در بافت های خود آب ذخیره می کند و باید مراقب آبیاری بیش از حد آن باشید.
این گیاه به دلیل رنگ برگ ها به کراسولا یشم معروف است و بدانید که اگر این گیاه نور کافی دریافت نکند، دارای رشد علفی می شود، برگ ها شروع به ریزش می کنند و فاصله بین برگ ها زیاد می شود.
کراسولا مخملی
این گیاه در واقع همان کراسولا یشم مخملی است. تنه این گیاه جذاب، قطور و گوشتی است. در صورت آبیاری زیاد برگ های آن ها زرد شده و خواهند ریخت. نیاز نوری این گیاه زیاد است و باید آن را در مکان پر نور منزل یا دفتر کار قرار داد.
کراسولا آتشین یا ناز قرمز
علت نامگذاری این کراسولا به دلیل رنگ برگ های آن است که در طیف رنگی قرمز تا زرد و سبز قرار دارد و این طیف رنگی به رنگ آتش شباهت دارد. این گیاه آپارتمانی به صورت درختچه رشد می کند و برای دکوراسیون منزل و محل کار بسیار مناسب است.
گیاهی بسیار نوردوست است و باید آن را در مکان پر نور قرار دهید زیرا در غیر این صورت برگ ها رنگ پریده شده، ضخامت آن ها کمتر می گردد و رشد آن ها علفی می شود.
کراسولا سم اسبی
این گیاه دارای برگ های لوله ای و شیپوری شکل است که با افزایش عمر، تنه آن ضخیم تر می شود. این گیاه نیز بسیار نور دوست است. کراسولا سم اسبی به آفاتی نظیر شته ها و شپشک های آرد آلود حساس است و با مشاهده اولین آفات باید اقدام به کنترل نمود. مراقب آبیاری بیش از حد این گیاه نیز باشید زیرا آبیاری بیش از حد سبب پوسیدگی ریشه خواهد شد.
کراسولا عروسکی
این نوع کراسولا بسیار زیبا و محبوب است و طرفداران زیادی دارد. این گیاه به صورت رونده رشد می کند و دارای گل های صورتی تا سفید رنگ است. کراسولا عروسکی دارای برگ های دوکی شکل و ستاره مانند با ساقه نازک است. برگ های این گیاه به رنگ سبز روشن هستند و در فصل تابستان حاشیه برگ ها به رنگ قرمز یا زرد در می آیند.