فهرست مطالب

معرفی، روش نگهداری و تکثیر نخل اریکا یا نخل دیپسیس


نخل اریکا گیاهی تصفیه کننده هوا و مناسب برای نگهداری در منزل و محل کار است.

آیا نخل اریکا گیاه آپارتمانی مناسبی برای منزل یا محل کار است؟ آیا نگهداری از نخل اریکا آسان است؟

نخل اریکا با نام علمی (Dypsis lutescens) که به نخل دیپسیس نیز معروف است، یک گیاه آپارتمانی محبوب است که به دلیل ظاهر جذاب و ویژگی تصفیه کنندگی هوا مورد توجه می باشد. این گونه بومی ماداگاسکار است و به طور گسترده ای به عنوان یک گیاه آپارتمانی مورد علاقه در منازل، ادارات و فضاهای عمومی نگهداری می شود. گیاه آپارتمانی نخل اریکا یا نخل دیپسیس، فضای مورد نظر را بسیار زیبا می سازد و حسی از سرسبزی و شادابی مناطق استوایی را به آن مکان اضافه می نماید. در این مطلب به معرفی جامعی از نخل اریکا به عنوان یک گیاه آپارتمانی محبوب، زیبا و سرسبز پرداخته شده است:

برخی از ویژگی های ظاهری گیاه آپارتمانی نخل اریکا

شکل ظاهری

نخل‌های اریکا با برگ‌های پر و قوسی‌شان مشخص می‌شوند که ظاهری زیبا و گرمسیری به آن‌ها می‌دهد. برگ ها دارای برگچه های متعددی هستند که در دو طرف ساقه مرکزی قرار گرفته اند. برگچه ها باریک و به رنگ سبز روشن هستند و ظاهری شاداب و مطلوب ایجاد می کنند. به این نکته توجه داشته باشید که این نخل زیبا به صورت طبیعی دارای یک سری لکه ها روی ساقه خود است که نباید با علائم بیماری اشتباه گرفته شوند، پس اصلا نگران نباشید و وجود این لکه ها روی ساقه نشان دهنده بلوغ گیاه است.

اندازه

نخل های اریکا در مقایسه با برخی از گونه های دیگر نخل نسبتا فشرده هستند که این ویژگی، آن ها را برای فضاهای داخلی مناسب می سازد. آن ها معمولا زمانی که در منازل رشد می کنند به ارتفاع دو متر نیز می رسند.

نیازهای ضروری نخل اریکا

نور مورد نیاز

نخل اریکا گیاه آپارتمانی است که در نور روشن و غیر مستقیم خورشید رشد می کند. آن ها را نزدیک پنجره ای با نور خورشید فیلتر شده قرار دهید و از قرار دادن آن ها در معرض نور مستقیم خورشید جلوگیری کنید زیا نور مستقیم سبب سوختن برگ های این گیاه جذاب می شود. لازم به ذکر است که عدم وجود نور مناسب باعث می شود گیاه رنگ سبز خود را از دست بدهد و ظاهری رنگ پریده پیدا کند.

دما و رطوبت

نخل های اریکا گرما و رطوبت دوست هستند و به طور ایده آل دمای ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتیگراد را ترجیح می دهند. آن ها به بادهای سرد حساس هستند و باید از دریچه های تهویه یا پنجره های بادگیر دور نگه داشته شوند. رطوبت کافی برای نخل اریکا ضروری است، بنابراین استفاده از دستگاه رطوبت ساز و یا اسپری آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده روی برگ ها ضروری است. توجه داشته باشید که عدم تامین رطوبت به شادابی، سرسبزی و سلامتی گیاه آسیب می زند و یکی از دلایل نوک سوزی برگ ها در نخل اریکا، کمبود رطوبت است.

آبیاری

خاک  این گیاه آپارتمانی را همیشه مرطوب نگه دارید اما غرقاب نکنید. زمانی گیاه را آبیاری کنید که دو سانتیمتر بالای خاک خشک شود. اطمینان حاصل کنید که گلدان دارای زهکشی مناسب باشد تا از پوسیدگی ریشه جلوگیری گردد. آبیاری بیش از حد می تواند به ریشه های گیاه آسیب برساند و حتی می تواند منجر به ظهور مگس های بستر یا پشه سیاه در خاک شود. به یاد داشته باشید که حتما از آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده برای آبیاری گیاه استفاده کنید زیرا آب معمولی دارای املاح است و همین امر سبب شوری خاک شده و در نتیجه جذب عناصر مورد نیاز گیاه دچار اختلال می گردد.

خاک

بهترین خاک برای این گیاه کوکوپیت و پرلیت و در گلدانی با زهکشی مناسب است.

کوددهی

نخل اریکای خود را در طول فصول رشد (بهار و تابستان) با کود سه بیست (۲۰-۲۰-۲۰ + TE) هر ماه یکبار تغذیه کنید. با استفاده از این کود، عناصر ماکرو و میکروی مورد نیاز گیاه را تامین می کنید. در طول پاییز و زمستان که رشد گیاه کند می شود، کوددهی را کاهش دهید. می توان از کود NPK (19-6-20، ۹-۳-۶ یا ۱۲-۴-۱۲) در تناوب با کود سه بیست استفاده کرد، توجه داشته باشید که این گیاه به نیتروژن بالایی نیاز دارد. می توان هیومیک اسید را نیز در برنامه غذایی نخل اریکا برای حفظ شادابی آن جا داد. کمبود مواد غذایی باعث زرد شدن برگ ‏ها می‏ شود.

هرس

برای حفظ ظاهر و سلامت گیاه، برگ های زرد، قهوه ای و یا خشک را حذف کنید. هرس به گیاه کمک می کند تا انرژی خود را روی رشد برگ های جدید متمرکز کند.

آفات و بیماری ها

مراقب آفات رایج این گیاه مانند کنه های تار عنکبوتی و شپشک آردآلود باشید. گیاهان آسیب دیده را جدا کنید و به سرعت آن ها را درمان نمایید. مراقبت و نگهداری مناسب می تواند به جلوگیری از اکثر مشکلات کمک کند.

آفات

کنه (از بین بردن کلروفیل گیاه و در نتیجه بروز نقاط زرد متمایل به سفید) و شپشک آرد آلود (موجودات سفید رنگ روی ساقه و برگ‏ ها)

بیماری­ ها

قارچ (ایجاد لکه های سیاه و قهوه ای روی برگ‏ ها) و همچنین پوسیدگی ریشه

تعویض گلدان

زمانی که ریشه گیاه از ته گلدان خارج شد، تعویض گلدان باید انجام شود. حتما به این نکته توجه داشته باشید که گلدان یک سایز بزرگ تر و با زهکشی خوب انتخاب کنید.

تکثیر

نخل های اریکا معمولا از طریق بذر و پاجوش تکثیر می شوند که تکثیر از طریق پاجوش، آسان ترین روش است. تکثیر نخل اریکا از طریق بذر دشوار است و به تخصص نیاز دارد.

برخی از مشکلات رایج در نخل اریکا

بروز لکه ‏های زرد روی برگ: بالا بودن pH بستر و یا پتاسیم بسیار پایین

زردی نوک برگ ها: گرمای بیش از حد محیط و یا آبیاری کم (مشکل غالب در تابستان)

شل شدن ساقه و رشد علفی: کمبود نور (مشاهده غالبا در فصل زمستان)

بروز لکه‏ های قهوه ‏ای، خاکستری و یا آبدار روی برگ: قارچ

سوختن لبه برگ‏ ها و خم شدن به سمت پایین: نور زیاد

چرا برگ های نخل اریکا زرد می شوند؟

دلایل متعددی برای زرد شدن برگ های نخل اریکا وجود دارد:

۱- کمبود نور: اگر نور کافی و مورد نیاز این نخل زیبا تامین نشود، برگ ها سبز کم رنگ و در نهایت زرد می شوند و زیبایی خود را از دست می دهند.

۲- کمبود آهن: اگر فقط از عناصر ماکرو (نیتروژن، فسفر، پتاسیم) برای تغذیه گیاه استفاده شود، گیاه دچار کمبود عناصر میکرو به ویژه آهن خواهد شد. بنابراین، بهتر است از کودهای دارای عناصر ماکرو و میکرو برای تامین کودهای مورد نیاز این گیاه استفاده نمایید. در صورت مشاهده علائم کمبود آهن می توان از کود آهن کلاته (EDDHA) استفاده کرد.

۳- خسارت کنه تار عنکبوتی یا کنه تارتن: این کنه با تغذیه از کلروفیل برگ سبب ایجاد نقاط زرد مایل به سفید روی برگ ها و در نهایت زردی آن ها خواهد شد. این کنه ها پشت برگ فعالیت می کنند و می توانید آن ها یا علائم حاصل از فعالیت آن ها یعنی تارهای تنیده شده توسط کنه ها را مشاهده که فورا باید از کنه کش مناسب استفاده نمود زیرا در صورت افزایش جمعیت این موجودات، کنترل آن ها بسیار دشوار خواهد بود.

۴- شوری خاک: این مورد سبب عدم جذب مواد غذایی مورد نیاز گیاه و در نهایت زردی آن خواهد شد.

۵- بالا بودن pH خاک و یا محلول های غذایی که این امر نیز در جذب عناصر مورد نیاز گیاه اختلال ایجاد می کند که در نهایت به زردی برگ ها منجر خواهد شد.

ویژگی اصلی نخل اریکا

تصفیه‌کننده هوا

نخل‌های اریکا به دلیل توانایی در تصفیه هوا شناخته می‌شوند، زیرا می‌توانند به حذف سموم و آلاینده های هوا کمک کنند و همین امر آن ها را به انتخابی عالی برای بهبود کیفیت هوای داخل منزل یا آپارتمان تبدیل می‌کند.

مجددا لازم به ذکر است که لکه‏ های قهوه‏ ای روی ساقه نخل اریکا کاملا طبیعی است و گیاه مشکل خاصی ندارد. این گیاه تصفیه کننده بسیار خوب هوا محسوب می­گردد و همچنین در افزایش رطوبت هوا نیز کمک شایان توجهی دارد. بهتر است این گیاه دور از شوفاز نگهداری شود. نخل اریکا یا نخل دیپسیس به شوری حساس است و شوری باعث بروز لکه‏ هایی روی برگ می ‏شود.

با توجه به مطالب ذکر شده دیگر نگران نگهداری از این گیاه جذاب در منزل یا محل کار خود نباشید.

فرشته خرّمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

اشتراک‌گذاری: