معرفی، روش نگهداری و تکثیر
گیاه آپارتمانی کروتون یک گیاه گرمسیری است که به دلیل رنگ خاص برگ هایش نظیر قرمز، زرد، سبز و بنفش مورد پسند بسیاری از افراد قرار می گیرد. اگر به داشتن گیاهان آپارتمانی با رنگ های جذاب و بی نظیر علاقه مند هستید، گیاه آپارتمانی کروتون می تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
به طور کلی، اگر از گیاه کروتون به خوبی مراقبت کنید می توانید از وجود آن در منزل و محل کار لذت ببرید. به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که تمیز کردن و گردگیری منظم برگ ها علاوه بر اینکه به زیبایی و درخشش آن ها کمک می کند، کمک شایانی به حفظ سلامت، فتوسنتز منظم و شادابی گیاه می نماید.
نیازهای مراقبتی کروتون
آبیاری
گیاه کروتون خاک مرطوب اما نه غرقاب را ترجیح می دهد. زمانی که دو سانتیمتر سطح بالایی خاک خشک شد اقدام به آبیاری نمایید. برای بررسی این مورد یک بند انگشت خود را داخل خاک نمایید و اگر خشک بود اقدام به آبیاری کنید. نحوه صحیح آبیاری به این صورت است که به قدری به گیاه آب بدهید تا آب از کف گلدان خارج شود سپس ظرف زیر گلدان را خالی نمایید.
حتما از آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده برای آبیاری گیاه استفاده کنید زیرا آب معمولی دارای املاح است و سبب شوری خاک و در نتیجه اختلال در جذب عناصر مورد نیاز آن خواهد شد.
نور مورد نیاز
به طور کلی، نیاز نوری کروتون بالا است و نور روشن و غیر مستقیم خورشید را ترجیح می دهد. بنابراین، گیاه را در جایی قرار دهید تا نور کافی دریافت کند. به این نکته نیز باید توجه داشت که اصلا نباید گیاه کروتون را در فضاهایی با نور کم یا بدون نور طبیعی خورشید قرار داد زیرا نور کافی برای حفظ حالت رنگارنگ و شادابی گیاه ضروری است.
بهترین مکان قرار دادن این گیاه در جایی است که بتواند نور کافی دریافت کند. توجه داشته باشید که کیفیت نور نه تنها بر سلامت گیاه بلکه بر شدت رنگ آن نیز بسیار موثر است.
بهتر است گیاه را هر ماه، یک چهارم بچرخانید و از رشد گیاه به یک سمت جلوگیری نمایید زیرا گیاهان تلاش می کنند به سمت نور رشد کنند و این مورد سبب ایجاد شکل نامناسب در گیاه می گردد. بنابراین، چرخش ماهانه گیاه، از متمایل شدن بیش از حد گیاه به یک سمت جلوگیری می کند و علاوه بر این، گیاه را به رشد یکنواخت ساقه و برگ تشویق می نماید و زیبایی آن را دو چندان می کند.
ذکر این نکته نیز ضروری است که از تهویه مناسب فضای نگهداری گیاه اطمینان حاصل کنید زیرا عدم تهویه مناسب سبب آسیب جدی به گیاه خواهد شد.
دمای مطلوب
از آنجا که منشا گیاه کروتون، جنگل های استوایی است، گیاهی گرما و رطوبت دوست است. دمای بهینه نگهداری از کروتون ۲۷-۲۱ درجه سانتیگراد می باشد.
رطوبت
کروتون گیاهی رطوبت دوست است و تامین رطوبت مورد نیاز به حفظ شادابی و سلامت گیاه کمک شایانی خواهد کرد. بنابراین، اگر منزل یا محل نگهداری گیاه رطوبت کافی ندارد، می توانید از آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده برای اسپری روی برگ ها استفاده کنید.
تکثیر
روش تکثیر کروتون ها از طریق قلمه ساقه و بذر می باشد اما بهتر است در منزل این گیاه را از طریق قلمه ساقه تکثیر نمایید.
کوددهی
برای تغذیه کروتون می توان از کود سه بیست (۲۰-۲۰-۲۰ + TE) استفاده کرد.
آیا گیاه کروتون برای کودکان و حیوانات خانگی سمی است؟
این گیاه رنگارنگ و چشم نواز به دلیل وجود شیره گیاهی سمی، برای کودکان و حیوانات خانگی سمی است و در صورت خورده شدن توسط این دو گروه سبب اختلالات گوارشی خواهد شد بنابراین، این گیاه را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی کنجکاو دور نگه دارید.
آفات و بیماری ها
از مهم ترین آفات کروتون می توان به کنه تار عنکبوتی اشاره کرد که با حفظ رطوبت کافی برای گیاه می توان فعالیت کنه ها را کم یا متوقف کرد. به خاطر داشته باشید که با مشاهده اولین علائم حضور آن ها (وجود تار و ایجاد حالت گرد و خاکی در پشت برگ ها) باید از کنه کش مناسب برای کنترل آن ها استفاده نمود.
از مهم ترین بیماری های گیاه کروتون، پوسیدگی ریشه است که در اثر آبیاری بیش از حد و عدم زهکشی مناسب گلدان به وجود می آید. بنابراین، تعدیل و تنظیم آبیاری و حصول اطمینان از زهکشی مناسب گلدان در جلوگیری از بروز این مشکل بسیار موثر است.
برخی از مشکلات شایع در نگهداری از گیاه کروتون
۱- شروع ریزش برگ ها که نشان از عدم تعادل در آبیاری است و اگر گیاه کروتون را به محیط جدید انتقال دادید و برگ ها شروع به ریزش کردند، طبیعی است اما پس از ثابت شدن گلدان در فضای مورد نظر حتما آبیاری گیاه را تعدیل و تنظیم نمایید زیرا در صورت آبیاری کم یا زیاد، ریزش برگ ها حتمی است.
۲- کم رنگ شدن برگ ها، نقاط رنگی کم تر و کم رنگ شدن آن ها نشان دهنده کمبود نور است و حتما گیاه را به مکان پر نورتری منتقل نمایید.
انواع گیاه آپارتمانی کروتون

کروتون پرتقالی
این گیاه آپارتمانی یکی از زیباترین و جذاب ترین گیاهان است و به دلیل وجود برگ هایی به رنگ زرد و نارنجی، نظر افراد زیادی را به خود جلب می کند و بسیاری از افراد تمایل دارند از این گیاه زیبا در دکوراسیون منزل و محل کار خود جهت ایجاد تنوع رنگی و زیباسازی محیط استفاده کنند.
ارتفاع کروتون پرتقالی در محیط های داخلی تا حداکثر یک متر می رسد. فقط مراقب باشید تا نور مورد نیاز این گیاه را تامین نمایید تا بتوانید از وجود این گیاه چشم نواز لذت ببرید. همانطور که می دانید این گیاه به نور روشن و غیر مستقیم خورشید نیاز دارد و اگر در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد، برگ های آن می سوزد.
کمبود نور موجب از بین رفتن رنگ زیبای برگ ها می شود و برگ ها کم کم از قسمت بالایی بی رنگ شده و شروع به ریزش می کنند بنابراین، گیاه را در مکانی قرار دهید که نور کافی دریافت کند.
کروتون رشته ای
این گیاه آپارتمانی به دلیل داشتن برگ های ریز و رشته ای طرفداران زیادی دارد و افراد برای افزایش زیبایی فضای منزل و محل کار خود از این گیاه استفاده می کنند. ارتفاع این گیاه در محیط داخلی تا یک متر نیز می رسد و دارای میوه هایی شبیه کپسول است.
کروتون گورخری
این گیاه به دلیل راه راه های موجود روی برگ ها به نام کروتون گورخری نامگذاری شده است و روش نگهداری از آن شبیه سایر کروتون ها است.
کروتون قطره طلا
این گیاه به دلیل وجود لکه های زرد رنگ روی پهنک سبز رنگ به این نام نامگذاری شده است و ظاهر بسیار زیبایی را به گیاه می بخشد. بسیاری از افراد این گیاه را به نام آکوبا می شناسند.
کروتون پنجه کلاغی
این نوع کروتون به دلیل برگ هایی شبیه به پنجه کلاغ به این نام نامگذاری شده است. البته این گیاه را تحت عنوان کروتون برگ بلوطی نیز می شناسند. این گیاه آپارتمانی دارای برگ های ضخیم و چرمی است و به رنگ های مختلفی نظیر سبز، زرد، قرمز و نارنجی وجود دارد.