آیا با فیکوس ها و نیازهای اصلی آن ها به عنوان گیاه آپارتمانی آشنایی دارید؟ آیا نگهداری از فیکوس ها دشوار است؟
معرفی فیکوس ها
فیکوس ها شامل ۸۰۰ گونه مختلف هستند و بومی آسیا، استرالیا و آفریقا می باشند. فیکوس ها به صورت درخت و درختچه رشد می کنند. انواع فیکوس، ارزش زینتی به عنوان گیاه آپارتمانی دارند. فیکوس ها جزو گیاهان آپارتمانی با رنگ های بسیار جذاب و بی نظیر هستند. برخی از گونه های فیکوس ها در دو نوع ساده و ابلق وجود دارند که باید نیازهای این گیاهان آپارتمانی را به خوبی بشناسید. نکته قابل توجه درمورد انواع فیکوس ها به عنوان گیاه آپارتمانی، مقاومت آن ها است و شما به راحتی می توانید از این گیاهان آپارتمانی مقاوم و زیبا در منزل و محل کار خود مراقبت کنید. فیکوس ها در فرهنگ های مختلف نماد رفاه و فراوانی هستند. اگر به گیاهان آپارتمانی مقاوم و با نگهداری آسان علاقه مند هستید، فیکوس ها می توانند انتخاب مناسبی برای شما باشند.
انواع فیکوس
۱- فیکوس آلتیسیما
یکی از فیکوس های زیبا است که در دو نوع ابلق و ساده وجود دارد. این گیاه نیازهای مراقبتی نسبتا آسانی دارد و افرادی که به رنگ سبز کم رنگ علاقه مند هستند، می توانند این گیاه را جزو انتخاب های خود قرار دهند و از وجود آن در منزل و محل کار لذت ببرند. برگ های این گیاه شباهت زیادی به برگ گردو دارد.
۲- فیکوس ببری
این فیکوس یکی از پر طرفدارترین انواع فیکوس است و به دلیل رنگ جذاب و چشمگیر برگ هایش، نظر بسیاری از مخاطبان را به خود جلب می کند. فیکوس ببری نسبت به سایر فیکوس ها حساس تر است و مراقب باشید که زیاد به این گیاه کود ندهید زیرا در غیر این صورت، برگ ها به رنگ سبز در می آیند و حالت ابلق خود را از دست میدهند. فراموش نکنید که این گیاه به نور غیر مستقیم و متوسط خورشید نیاز دارد و تامین نور مورد نیاز آن ضروری است. فیکوس ببری یک گونه هیبرید یا دو رگه است و ممکن است برخی از برگ های آن جهش یافته و سبز رنگ شوند.
۳- فیکوس پولا
اگر به گیاهان پر برگ و درختچه ای با رنگ برگ سبز یکدست علاقه مند هستید، قطعا این گیاه می تواند توجه شما را به خود جلب کند. نگهداری از این گیاه نیز بسیار آسان است اما مراقب باشید که به گیاه تنش آبی ندهید زیرا در این صورت برگ های تازه روییده شده حاوی لکه های قهوه ای رنگ خواهند بود که تحت عنوان ادما (ٍEdema) شناخته می شود و پس از رفع تنش آبی، این مشکل رفع خواهد شد.
۴- فیکوس لیراتا
این گیاه یکی از بی نظیرترین انواع فیکوس ها است که گاهی اوقات به آن فیکوس آفریقایی یا برگ کمانچه ای نیز گفته می شود و به دلیل شکل خاص برگ هایش، مخاطبان زیادی دارد. فقط مراقب تامین رطوبت این گیاه زیبا باشید زیرا در صورت عدم تامین رطوبت کافی، حاشیه برگ ها قهوه ای خواهد شد. لازم به ذکر است که فیکوس لیراتا به شپشک آرد آلود نیز بسیار حساس است و با مشاهده اولین شپشک آرد آلود، برای مبارزه با آن ها اقدام نمایید. قابل توجه است که فیکوس لیراتا شبیه فیکوس پولا به تنش آبی حساس است و ادما (Edema) نیز در این گیاه مشاهده می شود، پس مرقب آبیاری این گیاه باشید.
۵- فیکوس تینکه
این نوع فیکوس به دو صورت شرابی و یاقوتی در بازار موجود است و هر کدام به دلیل ابلق بودن خاص شان، مورد توجه هستند. این دو گیاه چشم نواز به بیماری قارچی حساس هستند و به محض آلوده شدن، لکه های قهوه ای روی برگ های پایینی گیاه ظاهر می شود. پس مراقب آبیاری این نوع فیکوس باشید و آبیاری گیاه خود را تعدیل و تنظیم نمایید.
۶- فیکوس بلک و سوپر بلک
این گیاهان زیبا نیز نظر بسیاری از افراد را به خود جلب می کنند. تفاوت فیکوس بلک و سوپر بلک تنها در میزان رنگ مشکی آن هاست و سوپر بلک کمی مشکی تر از فیکوس بلک است. نگهداری از این گیاه نیز بسیار آسان است.
۷- فیکوس ملانی یا جنگلی
این نوع فیکوس در حالت درختچه ای طرفداران خود را دارد و با نام فیکوس جنگلی نیز شناخته می شود. گیاهی است که نسبت به سایر فیکوس ها برگ های کشیده و کوچک تری دارد و نگهداری از آن نیز نسبتا آسان است اما به کنه ها حساس است و در صورت مشاهده اولین کنه ها، به سرعت با آن ها مبارزه کنید.
۵- فیکوس روبوستا یا سبز
این گیاه دارای برگ های سبز پر رنگ و زیبایی است و افرادی که به تمیز کردن برگ گیاهان سبز رنگ و ضخیم علاقه مند هستند، می توانند فیکوس روبوستا را جزو انتخاب های خود قرار دهند.
۶- فیکوس بنجامین
این گیاه در دو نوع سبز و ابلق وجود دارد که فیکوس بنجامین ابلق از محبوبیت ویژه ای بین افراد برخوردار است زیرا ظاهر جذاب و رنگ های چشم نوازی دارد که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. نگهداری از این گیاه نسبتا آسان است اما جزو گیاهانی است که به جا به جایی حساس است و برگ های آن می ریزد.
نیازهای مراقبتی فیکوس ها به عنوان گیاهان آپارتمانی جذاب
نور
فیکوس ها به نور متوسط و غیر مستقیم خورشید نیاز دارند و اگر در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، برگ های آن ها می سوزد.
آبیاری
این گیاهان خاک مرطوب را ترجیح می دهند اما مراقب باشید خاک را زیاد خیس نکنید زیرا این امر سبب پوسیدگی ریشه خواهد شد و گیاه از بین می رود. حتما اجازه دهید دو سانتیمتر بالای خاک خشک شود، سپس اقدام به آبیاری نمایید. فراموش نکنید که حتما باید از آب تصفیه شده یا آبی که جوشیده و خنک شده است برای آبیاری گیاهان استفاده کنید.
نحوه صحیح آبیاری به این صورت است که به قدری به گیاه آب بدهید تا آب از کف گلدان خارج شود، سپس ظرف زیر گلدان را خالی نمایید تا از ایجاد رطوبت بیش از حد برای ریشه ها جلوگیری کنید.
به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که زهکشی گلدان مناسب باشد زیرا در صورت عدم زهکشی مناسب و افزایش آب و رطوبت در گلدان و ناحیه ریشه، ریشه های گیاه دچار پوسیدگی شده و حتی ممکن است گیاه از بین برود. بنابراین، طبق دستورالعمل ذکر شده در بالا گیاهان را آبیاری نمایید.
رطوبت
فیکوس ها گیاهان آپارتمانی رطوبت دوست هستند و باید رطوبت مورد نیاز آن ها را از طریق دستگاه رطوبت ساز یا اسپری آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده روی برگ ها تامین کنید.
دمای مورد نیاز
این گیاهان دمای ۱۸ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را ترجیح می دهند.
کوددهی
این گیاهان به عناصر ماکرو و میکرو برای تغذیه خود نیاز دارند و شما می توانید از کود ۲۰-۲۰-۲۰ + TE برای تغذیه فیکوس ها استفاده کنید.
تکثیر
بهترین روش تکثیر فیکوس ها قلمه ساقه است که حتما باید قلمه ها را قبل از کاشت، ۲۴ ساعت داخل آب قرار دهید تا شیره گیاهی به طور کامل از قلمه خارج شود سپس اقدام به کاشت نمایید. استفاده از هورمون های ریشه زا برای تسریع ریشه دهی قلمه ها توصیه می شود.
آیا فیکوس ها جزو گیاهان آپارتمانی سمی برای کودکان و حیوانات خانگی هستند؟
بله فیکوس ها جزو گیاهان آپارتمانی سمی برای کودکان و حیوانات خانگی هستند و سمیت آن ها به دلیل لاتکس موجود در شیره گیاهی است که علائم حساسیت در افراد مختلف، متفاوت می باشد و حتی بعضی از افراد در اثر تماس شیره گیاهی با دست هایشان علائم حساسیت نشان می دهند.
مراقب نیاز نوری فیکوس های ابلق باشید زیرا آن ها به نور بیشتری نیاز دارند.
آفات: سفید بالک، تریپس، کنه و سپردارها
بیماری: گال باکتریایی طوقه یکی از مهمترین بیماری فیکوس هاست که متاسفانه درمان ندارد و باید گیاه خود را معدوم کنید.
یکی دیگر از بیماری های مهم فیکوس ها، پوسیدگی ریشه و طوقه است که یکی از دلایل اصلی آن، آبیاری بیش از حد است، پس آبیاری فیکوس ها را تعدیل و تنظیم نمایید.
به طور کلی فیکوس ها جزو گیاهان آپارتمانی مقاوم و با نگهداری آسان هستند و می توانند گزینه مناسبی برای خرید و نگهداری در منزل و محل کار باشند.