آیا نگهداری از گیاه آپارتمانی موز زینتی در منزل یا محل کار آسان است؟ و اینکه چه کسانی می توانند از این گیاه آپارتمانی زیبا نگهداری کنند؟
موز زینتی آپارتمانی چیست؟
آیا تاکنون موز زینتی آپارتمانی برای منزل یا محل کار خود خریداری کرده اید؟ بسیاری از افراد با نگهداری از این گیاه زیبا در منزل یا محل کار خود مشکل دارند اما دیگر نگران نباشید چون در این مطلب کلیه نکات کلیدی درمورد نگهداری از مور زینتی آپارتمانی را به شما آموزش خواهیم داد.
موز زینتی گیاهی نیمه گرمسیری و تصفیه کننده هوا است. گل آذین موز ۱۵-۱۰ ماه بعد از کاشت ظاهر می شود. میوه های موز زینتی آپارتمانی معمولا به صورت خوشه های چندتایی هستند. متداول ترین گیاه موز زینتی داخل منزل، گونه Musa acuminata به ویژه گونه های کوتوله یا ارقامی مانند “Dwarf Cavendish” یا “Super Dwarf Cavendish” (موز رقم کاوندیش) است. این گونه ها به دلیل اندازه قابل کنترل برای کشت در محیط داخلی مناسب هستند. در زیر برخی از ویژگی های گیاه موز زینتی آورده شده است:
شکل ظاهری گیاه موز زینتی
گیاه موز معمولا دارای برگهای بزرگ، پهن و سبز رنگ است که شباهت زیادی به همتایان خود در فضای باز دارد. این گیاه می تواند تا ارتفاع ۱۸۰-۶۰ سانتیمتر رشد کند. برخی از گیاهان موز در محیط داخل نیز ممکن است موزهای کوچک و شیرین تولید کنند، اما این میوهها در مقایسه با میوههایی که در فضای باز و در آب و هوای گرمسیری رشد میکنند، معمولا کوچکتر و کمتر شیرین هستند.
نیازهای اصلی درخت موز زینتی
نور مورد نیاز
گیاهان موز زینتی در نور روشن و غیر مستقیم خورشید رشد می کنند. آن ها هر روز به چندین ساعت نور روشن و فیلتر شده نیاز دارند. قرار دادن آن ها در نزدیکی یک پنجره آفتاب گیر با پرده های شفاف برای پخش نور می تواند به دستیابی به شرایط نوری مناسب کمک کند.
دما و رطوبت
این گیاهان منشا گرمسیری دارند و شرایط گرم و مرطوب را ترجیح می دهند. دمای بین ۲۱ تا ۲۹ درجه سانتیگراد را ترجیح می دهند و حتما از قرار دادن آن ها در دمای کمتر از ۱۳ درجه سانتیگراد خودداری نمایید زیرا سبب آسیب جدی به گیاه خواهید شد. میتوانید با اسپری آب روی برگها یا قرار دادن یک دستگاه رطوبت ساز در نزدیکی گیاه، سطح رطوبت را افزایش دهید. لازم به ذکر است که مرطوب کردن برگ ها به شادابی این گیاه بسیار کمک می کند، پس لطفا در حفظ رطوبت این گیاه بسیار دقت نمایید.
آبیاری
خاک را همیشه مرطوب نگه دارید اما غرقاب نکنید. بین دو آبیاری اجازه دهید ۲ سانتیمتر بالای خاک خشک شود. از خاک با زهکشی خوب استفاده کنید (بهترین ترکیب خاک، کوکوپیت و پرلیت است) و از زهکشی مناسب در گلدان اطمینان حاصل نمایید تا از خیس شدن بیش از حد ریشه ها جلوگیری شود زیرا سبب پوسیدگی ریشه و در نهایت مرگ گیاه خواهد شد.
کوددهی
گیاهان موز باید در طول فصل رشد (بهار و تابستان) از کوددهی منظم بهره ببرند. این گیاه نیاز کودی بالایی دارد و باید در طول فصل رشد هر دو تا سه هفته یکبار از کودهای میکرو و ماکرو برای تغذیه آن ها استفاده نمود، در غیر این صورت، گیاه رشد کافی نخواهد داشت. بهترین کود برای تغذیه این گیاه، کود سه بیست (۲۰-۲۰-۲۰ + TE) است.
هرس
برای افزایش رشد سالم و حفظ ظاهری جذاب، هر برگ آسیب دیده یا مرده را به طور منظم هرس کنید.
تعویض گلدان
زمانی که ریشه گیاه از کف گلدان خارج شد، تعویض گلدان باید انجام شود. حتما گیاه را به گلدان یک سایز بزرگ تر و با زهکشی مناسب انتقال دهید.
با وجود اینکه ممکن است موز زینتی در منزل محصول فراوان یا موز با اندازه کامل تولید نکند اما این گیاهان به دلیل ساقه و برگ سرسبز و امکان برداشت میوه های کوچک و خوراکی، ارزشمند هستند. نگهداری آن ها در منزل می تواند رنگی از مناطق استوایی را به فضای زندگی شما اضافه کند و تجربه باغبانی لذت بخشی را برای علاقه مندان در آب و هوای غیر گرمسیری فراهم نماید.
نکته طلایی
رمز اصلی شادابی و رشد گیاه موز زینتی در منزل، حفظ رطوبت خاک و همینطور برگ این گیاه (از طریق اسپری آب روی برگ ها و یا استفاده از دستگاه رطوبت ساز) و تغذیه با کودهای ماکرو و میکرو است.
آفات، بیماری ها و برخی از مشکلات شایع
گیاه آپارتمانی موز زینتی مانند سایر گیاهان آپارتمانی مستعد مشکلات، بیماری ها و آفات مختلف است. در اینجا برخی از مشکلات رایج را که ممکن است در هنگام نگهداری موز زینتی در منزل یا محل کار خود با آن ها مواجه شوید، آورده شده است:
- کنههای تار عنکبوتی: این کنه ها میتوانند درختان موز را مورد هجوم قرار دهند و باعث شوند برگها خالدار، دچار تغییر رنگ یا آلوده به تار شوند. برای کنترل کنه ها، حفظ رطوبت برگ ها و استفاده از کنه کش مناسب، قابل توصیه است.
- شپشک آردآلود: شپشکهای آرد آلود حشرات کوچک، سفید و پنبهای هستند که ممکن است در سطح زیرین برگها و ساقهها جمع شوند و با تغذیه از شیره گیاهی سبب آسیب به گیاه خواهند شد. برای کنترل آن ها می توان از صابون های گیاهی و یا حشره کش های سیستمیک استفاده نمود.
- شته ها: شته ها حشرات کوچکی هستند که می توانند از شیره گیاه موز تغذیه کنند و سبب ضعیف شدن این گیاه شوند. برای کنترل آن ها استفاده از صابون های گیاهی و یا حشره کش های سیستمیک قابل توصیه است.
- لکه برگی قارچی: بوته های موز مستعد ابتلا به بیماری لکه برگی قارچی هستند که می تواند باعث ایجاد لکه های قهوه ای یا سیاه روی برگ ها شود. برای جلوگیری از این بیماری، از آبیاری زیاد اجتناب کنید، تهویه مناسب منزل یا محیط کار خود را چک کنید و برگ های آسیب دیده را جدا نمایید. در موارد شدید آلودگی، استفاده از قارچ کش مناسب مورد نیاز است.
- پوسیدگی ریشه: آبیاری بیش از حد یا زهکشی ضعیف می تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود و باعث پژمردگی و زوال گیاه گردد. برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه از خاک و گلدانی با زهکشی خوب استفاده کنید و در صورت آلودگی ریشه ها، ابتدا ریشه های آلوده را با قیچی استریل از گیاه جدا نمایید، سپس ریشه گیاه را در محلول قارچکش مناسب قرار داده و در گلدانی با زهکشی و خاک مناسب بکارید.
- سوختگی برگ: گیاه موز در صورت قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید یا شرایط گرم و خشک دچار سوختگی برگ می شود. برای جلوگیری از بروز این مشکل فراموش نکنید که باید این گیاه را در معرض نور روشن و غیر مستقیم قرار دهید و رطوبت کافی آن را تامین نمایید.
- کمبود مواد غذایی: گیاهان موز زینتی ممکن است به دلیل کمبود مواد مغذی، زردی برگ ها را نشان دهند. آن ها را به طور منظم با کودهای ماکرو و میکرو تغذیه کنید. به دوز توصیه شده روی برچسب کود توجه نمایید و از یک متخصص تغذیه گیاهان کمک بگیرید زیرا مصرف بیش از حد کود سبب ایجاد مسمومیت در گیاه می گردد.
- گرده افشانی ناکافی: اگر گیاه موز شما میوه می دهد، ممکن است نیاز به گرده افشانی دستی داشته باشد زیرا این گیاه در منزل گرده افشان های طبیعی ندارد و به گرده افشانی دستی نیاز است. به آرامی گرده گل های نر (با بساک های پوشیده از گرده) را با استفاده از یک برس کوچک به گل های ماده (با تخمدان های پیازدار) منتقل کنید.
به طور کلی، مراقبت مناسب، بازرسی منظم و درمان سریع آفات و بیماری ها برای حفظ سلامت و شکوفایی گیاه آپارتمانی موز زینتی (پا کوتاه) در منزل یا محیط کار ضروری است. حفظ شرایط رشد بهینه از جمله آبیاری مناسب و تامین رطوبت کافی نیز می تواند به جلوگیری از بسیاری از مشکلات این گیاه کمک کند.