آفت پشه سیاه گلدان چیست؟
آیا تا به حال برای شما پیش آمده است که با پشه های سیاه رنگی در اطراف گیاه آپارتمانی خود مواجه شوید؟ این ها همان مگس های بستر و آفاتی هستند که در خاک به میزان زیادی تخمریزی می کنند، سپس تخم ها تفریخ شده و لاروها یا کرم های سفید رنگ شفافی در خاک ظاهر می شوند و با تغذیه از ریشه چه گیاهان، به آن ها آسیب جدی وارد می کنند و از رشد گیاهان جلوگیری می نمایند. بنابراین، کنترل آن ها بسیار مهم و ضروری است. البته راهکارهایی نیز برای جلوگیری از بروز این آفت خطرناک وجود دارد که در ادامه به معرفی این آفت مهم و کوچک جثه و راهکارهای طبیعی و کنترل غیر شیمیای آن ها می پردازیم.
مگس های بستر در مرحله لاروی و حشرات کامل سبب خسارت جدی به گیاهان آپارتمانی می شوند. حشرات کامل در شرایط مساعد به میزان زیادی داخل خاک تخمگذاری می کنند که با توجه به رطوبت مناسب خاک، تخم ها تفریخ شده و لاروهای سفید رنگ شفاف و کوچکی از آن ها خارج می شود. این لاروهای سفید شفاف و کوچک جثه از ریشه چه گیاهان آپارتمانی تغذیه کرده و سبب خسارت جدی به گیاهان می شوند. حشرات کامل نیز از طریق تخمگذاری به گیاه آسیب می زنند.
لازم به ذکر است که حشرات کامل پشه سیاه یا مگس بستر اصلا نیش نمی زنند و برای انسان هیچ آزاری ندارند.
مگس های بستر حشرات کوچکی هستند که در واقع آفت گیاهان آپارتمانی می باشند. حشرات کامل آن ها به رطوبت بالا جذب می شوند و همین امر، شرایط مساعد برای تخم ریزی این حشرات آفت را فراهم می کند.
تصویر سمت چپ لارو مگس بستر را نشان می دهد که سفید رنگ و شفاف است و تصویر سمت راست مربوط به حشره کامل این آفت می باشد.
از آنجا که حشرات کامل این آفت فاقد قدرت نیش زدن هستند اصلا نمی توانند بیماری را به انسان منتقل کرده و به طور کلی برای انسان ها بی خطر می باشند.
لاروها علاوه بر تغذیه از ریشه چه گیاه، از مواد آلی موجود در خاک نیز تغذیه می کنند. آن ها ریشه چه های گیاه را می جوند و از این طریق ممکن است خسارات جبران ناپذیری را به گیاه وارد سازند. نکته قابل توجه این است که این حشرات کوچک جثه می توانند برخی از عوامل بیماری زای قارچی نظیر پیتیوم را پراکنده کنند که سبب پوسیدگی ریشه و در نهایت آسیب به گیاهان خواهد شد.
حشرات کامل مگس بستر، ظریف، خاکستری-سیاه رنگ و شبیه پشه با پاهای دراز و یک جفت بال شفاف هستند. زمانی که خاک گیاه را بسیار مرطوب می کنید آن ها به سمت خاک جذب شده و داخل خاک تخمگذاری می کنند. لاروهای پشه سیاه به رنگ سفید شفاف با سر مشکی هستند. آن ها در خاک های مرطوب و غنی از مواد آلی، از ریشه چه گیاهان، مواد آلی، قارچ های موجود در خاک و … تغذیه می کنند و سبب آسیب به گیاهان خواهند شد.
طول عمر حشرات کامل یک هفته است و در این مدت زمان بالای ۲۵۰ عدد تخم رادر خاک های مرطوب می گذارند و تخم ها پس از سه روز تفریخ شده و لاروهای سفید رنگ شفافی ظاهر می گردند و شروع به تغذیه از ریشه چه گیاه و مواد آلی موجود در خاک می کنند. این لاروهای کوچک پس از ۱۴-۱۲ روز به شفیره تبدیل شده و پس از چند روز حشرات کامل ظاهر می شوند و چرخه مجددا تکرار می گردد.
گیاهان آلوده به پشه سیاه چون ریشه چه هایشان دچار آسیب یا نابودی کامل می شود، پژمرده شده، شادابی خود را از دست می دهند و ضعیف و زرد می شوند.
چه مواردی باعث بروز مگس بستر در خاک گیاهان آپارتمانی می شود؟
۱- آبیاری بیش از حد گیاهان آپارتمانی
۲- وجود مواد آلی مثل خاک برگ در خاک گلدان
۳- زهکشی ضعیف و تجمع آب و رطوبت در گلدان
۴- خاک گلدان آلوده به تخم، لارو و یا شفیره مگس بستر
۵- رطوبت بالا
۶- عدم تهویه مناسب
راهکارهای کنترل یا دفع پشه سیاه گلدان
۱- قبل از خرید گیاهان دقت کنید که خاک عاری از هر گونه لارو این آفت باشد و اگر حشرات کامل مگس بستر را روی گیاه مشاهده کردید، از خرید آن اجتناب نمایید.
۲- اگر گمان کردید که خاک گیاه شما آلوده به مگس بستر است یک سیب زمینی را به اندازه های متوسط برش بزنید و برش های سیب زمینی را روی خاک گلدان قرار دهید. لاروهای مگس بستر شروع به حرکت به داخل برش های سیب زمینی می کنند و پس از ۳-۲ روز می توانید برش های سیب زمینی را بردارید و آن ها را معدوم نمایید.
۳- اجازه دهید خاک گیاه خشک شود زیرا این آفت در اثر کمبود رطوبت دچار تنش شده و از بین خواهد رفت.
۴- از آبیاری بیش از حد گیاه جلوگیری کنید زیرا همانطور که ذکر شد این آفت عاشق رطوبت است و به رطوبت بالا جذب می شود.
۵- از کارت های چسبنده زرد یا آبی استفاده کنید (به گیاه آویزان نمایید یا با یک پایه روی خاک گلدان قرار دهید). این حشرات بیشتر به رنگ زرد علاقه مند هستند و با این کار می توانید حشرات کامل آماده تخم ریزی را به دام بیندازید و از تخم ریزی آن ها در خاک جلوگیری نمایید.
۳- در پای گلدان خود پودر دارچین تازه بریزید (البته می توانید از خاک دیاتومه نیز برای پاشش روی خاک گلدان استفاده نمایید).
۴- استفاده از تله سرکه برای به دام اندازی مگس های بستر (سرکه را در یک ظرف ریخته و آن را با مقداری آب مخلوط کنید سپس یک تا چند قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه نمایید و در نزدیکی خاک گلدان قرار دهید). در این حالت حشرات کامل در حال پرواز به بوی سرکه جذب شده و داخل تله می افتند و با توجه به وجود مایع ظرفشویی داخل تله، دیگر نمی توانند فرار کنند و به دام می افتند و در نهایت می میرند.
۵- کنترل رطوبت یکی از عوامل مهم کنترل لارو و حشره کامل این آفت است.
۶- کنترل آبیاری
۷- افزایش تهویه
۸- پاشش خاک دیاتومه روی سطح خاک زیرا تخم ها پس از تفریخ و هنگام عبور از میان خاک دیاتومه، بدنشان خراش برداشته و از بین می روند.
امیدواریم با ارائه راهکارهای فوق بتوانید به راحتی و بدون استفاده از مواد شیمیایی خطرناک، این آفت مهم را کنترل کرده و از آسیب رسیدن به گیاهان خود جلوگیری کنید.
یک پاسخ
مرسی
خیلی مفید بود
عکس جالبی از گلدان با کارت زرد گذاشتید 😅🌿