فهرست مطالب

نحوه تشخیص کودهای مجاز و غیرمجاز (تقلبی)

امروزه نحوه تشخیص کود های مجاز از غیر مجاز (تقلبی) یکی از دغدغه های اصلی کشاورزان محترم، تولید کنندگان، گلخانه داران، باغداران و … است، لذا تشخیص کود های مجاز از تقلبی کمک شایانی به کلیه افرادی خواهد کرد که با کودها سر و کار دارند. زیرا کودهای تقلبی و غیر مجاز قدرت انحلال بسیار کمی دارند و در نتیجه جذب خاک نمی شوند و در نهایت سبب هدر رفت هزینه و انرژی خواهند شد. لازم به ذکر است که این مورد، توان و انرژی کشاورزان محترم و سایر افراد را کاهش داده و تولید محصولات کشاورزی را اعم از خوراکی و زینتی، به صورت مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد.

اهمیت استفاده از کودهای مجاز در بخش کشاورزی

هنگامی که محصولات کشاورزی برداشت می شوند، مواد غذایی مهم از خاک حذف می گردند و اگر این مواد غذایی مصرف شده از طریق کوددهی به خاک بازنگردند، عملکرد زمین مورد نظر کمتر می شود.

اغلب گیاهان بدون کمک کودها نمی توانند مواد غذایی مورد نیاز خود را تامین کنند. به طور مثال، گیاهان قادر نیستند نیتروژن را به طور مستقیم از هوا جذب کنند و خاک تنها جایی است که می توانند نیتروژن مورد نیاز خود را به دست بیاورند. بنابراین، اگر نیتروژن موجود در خاک کم باشد باید برای تامین نیتروژن مورد نیاز گیاه، آن را از طریق کود به خاک اضافه کرد.

درمورد فسفر نیز این گونه است که فسفر در سنگ های خاصی وجود دارد و فرم قابل جذب آن برای گیاهان باید محلول در آب باشد. بنابراین، استفاده صحیح از کودهای فسفره به گیاهان کمک می کند تا فسفر مورد نیاز خود را جذب کنند.

بنابراین، جذب مواد غذایی مورد نیاز گیاهان بحث بسیار مهمی است زیرا گیاهانی که در خاک هایی با کمبود مواد غذایی رشد می کنند اغلب کوچکتر، کند رشدتر و ضعیف تر از گیاهانی هستند که در خاک های حاصلخیز رشد می کنند.

با توجه به افزایش تولید در واحد سطح و کاشت بی رویه محصولات کشاورزی در زمین های زراعی، مواد مغذی خاک کمتر شده و نیاز است برای افزایش باروری محصولات به خاک آن ها کود اضافه شود.

گیاهان مواد غذایی موجود در خاک را جذب کرده و با تولید محصول، آن را به بدن ما و حیوانات منتقل می کنند و در حفظ سلامتی ما و حیوانات نقش بسیار موثری ایفا می نمایند.

با توجه به توضیحات مذکور، خرید کودهای مجاز و غیر تقلبی بسیار مهم است و اگر از کودهای غیر مجاز استفاده کنیم به سلامت خود و محیط زیست زیان رسانده ایم.

متاسفانه این روزها دلالان کود در سراسر جهان فعالیت زیادی دارند و به دلیل سود زیادی که نصیب آن ها می شود، فروش کودهای غیر مجاز به یک معضل بزرگ و جهانی تبدیل شده است. کودهای تقلبی دارای ناخالصی های زیادی هستند، قدرت انحلال بسیار پایینی دارند و مطمئنا اثر خوبی نخواهند داشت.

برچسب استاندارد/مجاز کود
برچسب یک کود استاندارد/مجاز (لطفا به فلش های سبز رنگ توجه نمایید)

همانطور که ملاحظه می کنید، برچسب یک کود مجاز یا استاندارد باید دارای شماره پروانه بهره برداری وزارت صنعت، معدن و تجارت، شماره ثبت ماده کودی موسسه خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی، شماره جواز تاسیس و همچنین آدرس شرکت تولید کننده یا وارد کننده باشد.

هنگام خرید کود اطمینان حاصل کنید که مواد موجود در آن روی برچسب یا کیسه، همراه با درصدهای مشخص آن درج شده باشد.

حتما کودهای مورد نیاز خود را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید.

اعداد و درصدهای کود مورد نظر را در پشت و روی بسته بندی محصول بررسی کنید و ببینید با یکدیگر هم خوانی دارند یا خیر.

بررسی کنید که آیا بسته بندی یا قوطی کودها سالم هستند یا خیر و از خرید کودهایی با بسته بندی پاره شده یا شکسته و یا دارای نشتی خودداری کنید.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منایع طبیعی استان فارس، محمد فرزانه اظهار نمود: درج شماره کد ثبت ماده کودی که عددی پنج یا شش رقمی از موسسه خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی است نشان دهنده استاندارد بودن کالا است که در این راستا با وارد کردن کد مورد نظر از طریق سامانه پیامکی ۳۰۰۰۶۴۶۴۲۴، دریافت اطلاعات صحت کودهای شیمیایی امکان پذیر است.

قابل ذکر است که بنابر گفته این مقام مسئول، سموم و کودهای تولید داخل باید دارای نشانی و شماره تماس کارخانه بوده و در صورت تولید خارج از کشور، نشانی و شماره تماس شرکت وارد کننده الزامی است. لطفا برای خرید کودهای مجاز حتما از مراکز مجاز آن ها را تهیه کنید و اگر کودی تهیه کردید که شماره ثبت و شماره بهره برداری نداشت، آن کود تقلبی است.

آقای فرزانه همچنین اظهار داشتند که تهیه سموم و کودهای شیمیایی از مراکز و فروشگاه های معتبر دارای پروانه تاسیس و پروانه اشتغال به کار مسئول فنی دارای اعتبار از سازمان نظام کشاورزی و منابع طبیعی استان مربوطه و جواز کسب معتبر از اتحادیه فروشندگان سموم که می بایست در معرض دید مشتریان قرار گیرد را از موارد دیگر در شناسایی صحت نهاده های کشاورزی دانست.

امیدواریم با مطالعه این مقاله به اهمیت استفاده از کودهای مجاز در بخش کشاورزی و همچنین خرید کودهای مجاز پی برده باشید. البته لازم به ذکر است که استفاده صحیح و اصولی از کودها مطابق دوز توصیه شده روی برچسب کودها الزامی است و لطفا از مصرف بی رویه کودها جدا اجتناب کنید. زیرا همانطور که می دانید مصرف بیش از حد کودها سبب شوری خاک شده و همین امر جذب عناصر مورد نیاز گیاه را کاهش می دهد.

مصرف بیش از حد کودها همچنین تعادل مواد غذایی موجود در خاک را به هم می زند. همچنین باران یا آب آبیاری می تواند مواد غذایی موجود در کودها را به منابع آبی منتقل کند و از این طریق سبب آلودگی محیط زیست و عدم تعادل مواد غذایی در اکوسیستم های آبی شود که همین امر سبب کاهش اکسیژن و تاثیر منفی بر زندگی آبزیان می گردد.

کوددهی بیش از حد، در گذر زمان سبب تخریب ساختار خاک و کاهش تنوع میکرو ارگانیسم ها می شود. برخی از کودها به ویژه آن هایی که دارای غلظت بالایی از نمک هستند در صورت مصرف بیش از حد می توانند سبب سمیت یا گیاه سوزی شوند. مصرف بی رویه کودها می تواند به رشد جلبک های مضر کمک کند و منجر به اختلال در اکوسیستم و کاهش کیفیت آب شود.

و در آخر، کاربرد بیش از حد کودهای کشاورزی می تواند هزینه های مالی غیر ضروری را برای کشاورزان و کاربران کودها به همراه داشته باشد.

فرشته خرّمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

اشتراک‌گذاری: