فهرست مطالب

نحوه تشخیص سموم مجاز و غیر مجاز

ویژگی های سموم یا آفت کش های غیر مجاز یا تقلبی

به طور کلی، سموم غیر مجاز یا تقلبی به یک معضل جهانی تبدیل شده اند و در واقع بازاری را برای سودجویی افراد متقلب فراهم کرده اند. فروش آفت کش های غیر مجاز برای افراد توزیع کننده این سموم، سود زیادی به همراه داشته و همین امر سبب افزایش سموم تقلبی در بازار جهانی شده است.

آفت کش های غیر مجاز طوری بسته بندی می شوند که شبیه محصولات مجاز به نظر برسند اما ممکن است محتوای آن ها با برچسب سم تطابق نداشته باشد. آفت کش های تقلبی ممکن است ماده فعال (AI) یا Active Ingredient کمتری نسبت به نسخه اصلی خود داشته باشند یا حتی ممکن است مواد فعال ارزان تر و احتمالا سمی تری را در فرمولاسیون آن به کار برده باشند. به همین دلیل، آفت کش های تقلبی یا غیر مجاز می توانند برای انسان ها، حیوانات خانگی و محیط زیست خطرناک باشند.

حتی این امکان نیز وجود دارد که در آفت کش های تقلبی به دلیل دستکاری مواد فعال، این سموم اصلا اثری روی آفت هدف نداشته باشند و سبب هدر رفت هزینه، زمان و انرژی کاربر شوند. بنابراین، سموم مجاز را از فروشگاه ها یا نمایندگی های معتبر خریداری کنید و اطمینان حاصل نمایید که نام ماده فعال به وضوح روی برچسب سم درج شده باشد.

تقلب در ساخت آفت کش ها می تواند در مراحل مختلفی صورت گیرد، مثلا دستکاری ماده موثره (AI)، به کارگیری حلال های ضعیف و نامناسب، فرمولاسیون نادرست و اضافه کردن مواد همراه یا کمکی بی کیفیت که تمامی این موارد به بروز ناخالصی های بدشکل استریوایزومرها منجر می شود. تولید کنندگان سموم تقلبی می توانند از مواد ارزان و بی کیفیت در ساخت مواد مورد نیاز برای بسته بندی در کنار سایر روش های تقلب استفاده کنند.

ناخالصی های موجود در آفت کش های غیر مجاز نظیر ایزومالاتیون، اتیل متان سولفونات و … می توانند برای سلامت انسان، محیط زیست و اقتصاد ملی تهدید کننده باشند.

اغلب در سموم غیر مجاز مواد پنهانی یافت می شوند که می توانند خطرات جدی و مهلکی را برای سلامت بشر و محیط زیست داشته باشند. کسانی که در کار ساخت سموم تقلبی هستند ممکن است موادی را به فرمولاسیون سم اضافه یا جایگزین کنند که آسان تر به دست می آیند اما برای مصرف انسان ایمن نیستند و ممکن است اثرات متفاوتی نسبت به محصول اصلی داشته باشند.

برای جلوگیری از کاربرد آفت کش های تقلبی و محافظت در مقابل مواد موثره پنهان، بسیار مهم است که کشاورزان یا کارگران بخش کشاورزی، سموم را از مراکز معتبر خریداری کنند. همچنین کشاورزان محترم باید مراقب نکاتی همچون قیمت های مشکوک پایین سموم یا حتی بسته بندی متفاوت آن ها نسبت به محصول اصلی باشند زیرا این موارد زنگ خطری درمورد سموم غیر مجاز یا تقلبی هستند و باید از خرید آن ها اجتناب کنید.

لطفا توجه داشته باشید که اگر هنگام خرید سموم، یک ماده کمکی ناشناخته همراه با محصول اصلی فروخته شد و به خریدار توصیه گردید که حتما از این ماده نیز باید همراه سم مورد نظر استفاده شود، شک کنید و از خرید آن سم اجتناب نمایید.

از خرید سمومی که نشتی یا سوراخ دارند جدا خودداری کنید.

برچسب یک سم استاندارد
برچسب یک سم استاندارد یا سم مجاز
(لطفا به فلش های قرمز رمگ توجه نمایید)؛ همانطور که مشاهده می کنید، برچسب یک سم مجاز باید شامل ایمیل شرکت تولید کننده یا وارد کننده، تاریخ تولید و انقضای سم، شماره تاییدیه برچسب، شماره بچ و علائم تصویری مربوط به رعایت احتیاط در ارتباط با مصرف سم باشد. توجه داشته باشید که آدرس شرکت تولیدی یا وارد کننده نیز باید به طور کامل روی برچسب درج شده باشد.

بنابر اظهار دبیر کمیته ساماندهی فروشگاه های سموم واحدهای گیاهپزشکی سازمان نظام مهندسی کشاورزی  منابع طبیعی استان فارس، تشخیص سموم غیرمجاز از مجاز نه تنها از هدر رفت سرمایه مادی کشاورزان جلوگیری می کند بلکه بر حفظ سلامت محیط زیست، جلوگیری از آلودگی خاک های کشاورزی، سفره آب های زیرزمینی و روان آب ها و مهمتر از همه سلامت مردم تاثیرگذار است.

سموم آفت کش گیاهی در صورت دارا بودن تاریخ و شماره تاییدیه سازمان حفظ نباتات کشور در قالب سموم مجاز می باشند. لازم به ذکر است جهت دریافت آخرین و جدیدترین فهرست آفت کش های مجاز کشور میتوان با مراجعه به نشانی www.ppo.ir به فهرست سموم مجاز دسترسی داشت.

همچنین سموم مجاز باید دارای مشخصاتی نظیر دارا بودن برچسب فارسی، درج عبارت “مواد دفع آفات گیاهی/نباتی”، درج نشانی و شماره تماس کارخانه، درج نشانی و شماره تماس شرکت وارد کننده، درج تاریخ و شماره تاییدیه برچسب از سازمان حفظ نباتات، درج تاریخ ثبت در هیات نظارت بر سموم سازمان حفظ نباتات، درج تاریخ تولید و انقضا و شماره بچ یا پارت تولید سم بر روی قوطی یا بسته سم و خدشه دار نبودن آن ها  باشند. لازم به یادآوری است که پلمپ بودن درب قوطی سم و عدم وجود سوراخ بر روی قوطی یا بسته سم از دیگر نشانه های مجاز بودن سموم است.

برای شناسایی سموم قاچاق/غیر مجاز/تقلبی کافی است بدانیم که سموم غیرمجاز و قاچاق فاقد مجوزهای مربوطه از سازمان حفظ نباتات یا سایر مراجع ذیصلاح بوده و در اکثر موارد دارای برچسب هایی به زبان غیر فارسی هستند و در فهرست سموم مجاز کشور مندرج در سایت سازمان به آدرس www.ppo.ir ثبت نشده اند. همچنین باید متذکر شد سموم با برچسب فارسی که در فهرست سموم مجاز کشور ثبت نشده اند به دلیل عدم مجوز قانونی، قاچاق و غیر مجاز محسوب می شوند.

لطفا به موارد اشاره شده بسیار دقت کنید زیرا خرید سموم اشتباه و تقلبی می تواند سبب هدر رفت هزینه و حتی محصول شما شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله به اهمیت خرید سموم مجاز پی برده باشید و حتما موقع خرید سموم به موارد مذکور دقت کنید زیرا به طور کلی، آفت کش های تقلبی مورد استفاده در بخش کشاورزی یا حتی بهداشت و سلامت به یک مشکل جهانی تبدیل شده است.

فراموش نکنید که پس از خرید سموم مجاز، حتما از دستورالعمل روی برچسب سموم برای کاربرد دوز مورد استفاده پیروی کنید زیرا همانطور که می دانید استفاده بی رویه و بیش از حد سموم برای انسان و محیط زیست بسیار خطرناک است و سبب نابودی محیط زیست و گونه های مفید خواهد شد. لازم به ذکر است که استفاده از سموم با درجه سمیت کمتر و ایمن، به حفظ سلامت بشر و محیط زیست بسیار کمک می کند.

فرشته خرّمی

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

اشتراک‌گذاری: