برای بسیاری از افراد این سوال پیش آمده است که چه زمانی باید گیاه آپارتمانی را آبیاری کنیم؟
آیا اصلا مهم است که گیاه آپارتمانی را چه زمانی و چگونه آبیاری کنیم؟
قطعا آبیاری صحیح و اصولی گیاهان آپارتمانی یکی از موارد مهم در نگهداری و پرورش آن ها است که به حفظ شادابی و طراوت آن ها بسیار کمک می کند. اما این مورد که کی به کی باید به گیاه آب بدهیم یکی از مباحث مهم و اصلی درباره گیاهان آپارتمانی است. زیرا دما و رطوبت هر مکان با مکان دیگر متفاوت است و نمی توان به لحاظ تقویمی و روزهای هفته برای آبیاری گیاهان آپارتمانی، زمان تعیین کرد. بنابراین، زمانی که دمای هوا بالا و رطوبت کمتر است، خاک گیاه زودتر خشک شده و به آبیاری بیشتری نیاز دارد.
همانطور که می دانید برای آبیاری گیاهان بهتر است از آب تصفیه شده یا جوشیده و خنک شده استفاده نمود تا از شوری خاک و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کرد. روش اصولی آبیاری درمورد تمامی گیاهان آپارتمانی حتی کاکتوس ها این است که باید به قدری به گیاه آب داد تا آب از کف گلدان خارج شود و سپس ظرف زیر گلدان را نیز خالی نمود.
لطفا از آبیاری بیش از حد یا کم خودداری کنید زیرا این دو مورد سبب آسیب جدی به گیاهان خواهد شد. به یاد داشته باشید که تعدیل و تنظیم آبیاری برای حفظ سلامت گیاه بسیار ضروری است.
در ادامه هفت راه بررسی خشکی خاک و زمان آبیاری گیاهان آپارتمانی آورده شده است:
۱- بررسی خشکی خاک با استفاده از انگشت دست
یکی از بهترین راه ها برای تشخیص زمان آبیاری گیاهان آپارتمانی این است که انگشت خود را داخل خاک فرو کرده و با توجه به نوع گیاه و نیازهای آبی آن، یک تا سه بند انگشت خود را داخل خاک فرو ببرید و میزان رطوبت خاک را بررسی نمایید و اگر خشک بود، طبق روش مذکور گیاه را آبیاری کنید.
گاهی اوقات سطح رویی خاک گلدان خشک به نظر می رسد و ممکن است شما دچار اشتباه شوید و خاک را آبیاری کنید. بنابراین، اصلا نباید به خشکی سطح خاک اکتفا کرد و می توان با استفاده از بند انگشت دست، میزان رطوبت و خیسی خاک را بررسی کرده و اگر لازم بود اقدام به آبیاری نمود.
۲- استفاده از یک تکه چوب (شبیه سیخ) برای بررسی رطوبت خاک
برخی از افراد به دست زدن به خاک حساس هستند و می توانند از این روش برای چک کردن رطوبت خاک استفاده کنند.
چوب سیخ مانند را چند سانتیمتر داخل خاک فرو ببرید و مراقب باشید که به ریشه گیاهان آسیب نزنید. بهتر است مکان فرو کردن چوب داخل خاک را با ماژیک علامت بزنید تا پس از بیرون آوردن چوب متوجه شوید که آن را چند سانتیمتر داخل خاک فرو برده اید. به خاطر داشته باشید که باید چوب را به مدت ۲-۱ دقیقه داخل خاک قرار دهید تا رطوبت، زمان کافی برای جذب شدن توسط چوب را داشته باشد.
زمانی که چوب را بیرون آوردید، اگر رطوبت آن کافی بود نیازی به آبیاری نیست و چند روز دیگر مجددا با یک چوب رطوبت آن را بررسی کنید و اگر نیاز بود، اقدام به آبیاری نمایید.
۳- بررسی پژمردگی و افتادن برگ های گیاهان آپارتمانی
اگر برگ گیاهان آپارتمانی موجود در منزل یا محل کار پژمرده و آویزان شدند نشان دهنده این است که برگ ها فاقد آب کافی برای صاف بودن هستند و طوری به نظر می رسند که نمی توانند وزن خود را نگه دارند و شروع به پژمرده شدن می کنند. همانطور که می دانید برگ گیاهان حاوی روزنه هایی است که گیاه برای جذب رطوبت و انتشار گازها از آن ها استفاده می کند.
هنگامی که گیاه آب کافی دریافت نکند سعی می کند با بستن روزنه ها رطوبت خود را حفظ کرده و روند تعرق را متوقف نماید. اگر برگ ها پژمرده و آویزان شوند یکی از دلایل این مورد، کم آبی است و اگر به موقع اقدام به آبیاری نمایید این مورد رفع خواهد شد.
این نکته مهم را در نظر داشته باشید که پژمردگی برگ گیاهان آپارتمانی همیشه به خاطر کمبود آب نیست
گاهی اوقات مشکلات ریشه گیاه نظیر پوسیدگی ریشه و یا حتی کوددهی بیش از حد می تواند به پژمردگی و آویزان شدن برگ های گیاهان آپارتمانی منجر شود. پس لطفا قبل از اینکه ذهن شما به صورت اتوماتیک به سمت آبیاری کم برود، همه موارد را به دقت بررسی نمایید زیرا در صورت تشخیص اشتباه، ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به گیاه آپارتمانی وارد کنید.
۴- بررسی برگ های زرد یا قهوه ای گیاهان آپارتمانی
اگر رنگ برگ گیاهان آپارتمانی شروع به تغییر رنگ به سمت زرد یا قهوه ای کردند می تواند نشانه ای از عدم آبیاری اصولی و صحیح باشد. در برخی موارد، کم آبی یک گیاه سبب بروز لکه های زرد یا قهو ه ای در حاشیه یا نوک برگ ها می شود.
به این نکته مهم توجه داشته باشید که زرد یا قهوه ای شدن برگ ها همیشه نشانه کم آبی نیست و مواردی نظیر قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، آبیاری زیاد و همچنین بیماری های قارچی نیز سبب بروز این حالت می شوند.
۵- بررسی برگ های خشک و ریزش برگ ها
اگر آبیاری گیاهان آپارتمانی را تعدیل و تنظیم نکنید ممکن است برگ ها شروع به خشک شدن و ریزش کنند. همچنین ممکن است برخی از گیاهان آپارتمانی در واکنش به آبیاری کم، ریزش بیش از حد برگ ها را نشان دهند و این مورد علاوه بر برگ های بالغ در برگ های تازه روئیده شده نیز مشاهده شود.
الیته لازم به ذکر است که گاهی اوقات آبیاری بیش از حد نیز می تواند سبب ریزش برگ ها شود. پس حتما گیاه را به دقت بررسی کنید تا به علت دقیق بروز آن پی ببرید.
۶- بررسی رنگ خاک گیاهان آپارتمانی
به طور طبیعی، خاک مرطوب تیره تر از خاک خشک است و با بررسی این مورد می توان به خشک یا مرطوب بودن خاک پی برد. فقط مراقب باشید که تنها با مشاهده رنگ سطح خاک، میزان رطوبت آن را بررسی نکنید زیرا همانطور که می دانید خاک از سطح شروع به خشک شدن می کند و اگر سطح خاک خشک بود، حتما قسمت زیرین آن را نیز بررسی کنید.
۷- بررسی وزن گلدان با بلند کردن آن
زمانی که خاک گلدان مرطوب باشد نسبت به زمانی که خاک گلدان خشک است، سنگین تر می باشد. اگر در بررسی این مورد مشکل دارید می توانید زمانی که به گیاه خود آب می دهید، گلدان را برداشته و وزن آن را بررسی کنید. هنگامی که آب موجود در خاک تبخیر می شود، تفاوت وزنی قابل توجهی را نسبت به خاک مرطوب احساس خواهید کرد. این مورد می تواند به شما ایده خوبی برای زمان تقریبی آبیاری گیاه ارائه دهد.
با توجه به موارد فوق به یاد داشته باشید که تعدیل و تنظیم آبیاری را حتما در دستور کار خود قرار دهید زیرا آبیاری صحیح و اصولی گیاهان در حفظ سلامت و شادابی آن ها بسیار موثر است.